Mijn aanbod

Filosofische gesprekken

In een serie filosofische gesprekken wordt je eigen denken onder de loep genomen en naar een hoger plan gebracht.

We reflecteren samen op je vraagstuk. Ik denk kritisch en opbouwend mee en stel prikkelende vragen. In de gesprekken verhelder je je eigen denken en doe je bevrijdende inzichten op. En je stuit op grenzen waar je het niet meer weet. Dan formuleren we samen een vraag die je als huiswerk meekrijgt.

Het volgende gesprek start met het bespreken van je vraag. Zo bewandelen we samen een weg van vraag tot vraag waarin je een filosofische denkwijze aanleert waarmee je zelfstandig met je ingebrachte en alle toekomstige vragen aan de slag kunt.

Filosofisch consult

Om prangende kwesties bij de horens te vatten. Het filosofisch consult is bij uitstek geschikt om urgente kwesties of vraagstukken aan te pakken. Hierbij zet ik mijn filosofische deskundigheid en ervaring in om je aan nieuwe perspectieven en inzichten te helpen waar je meer verder kunt.

Het filosofisch consult is een prikkelende vorm van executive coaching. Geschikt voor leiders en bestuurders, en uiteraard voor iedereen die filosofisch zijn of haar tanden in een kwestie wil zetten.

Kritisch Denken

In deze cursus leer je de theorie van kritisch denken en toe te passen. Je leert argumentatielijnen herkennen en zelf op te bouwen. Is die bewering waar of gedeeltelijk waar? Wat is de logische structuur van een redenering? Welke aannames liggen daaraan ten grondslag? Is er sprake van een drogreden? Scherp je vermogen om helder en gestructureerd te denken aan met deze cursus.

Logische structuren en argumentaties

Taalgebruik en retoriek

Logica: deductie, inductie en hypotheses

Drogredenen, generalisaties, aannames, vaagheid en dubbelzinnigheid

Waarheid, kennis, overtuigingen en perspectieven

Zuiver Luisteren

In deze workshop leer je nauwkeurig te luisteren vanuit een open en filosofische houding. In dagelijkse gesprekken vullen we in wat we niet meteen begrijpen, associƫren we van alles en reageren vanuit onze eigen gedachten. Maar wat als we dat allemaal niet doen? Als we luisteren wat er letterlijk gezegd wordt en doorvragen als het ons niet duidelijk is? Ervaar zelf hoe waardevol zuiver luisteren is en de basis van elk gesprek.

Letterlijk luisteren en ongedwongen aandacht

Woordgebruik, stemgebruik, versprekingen

Vragen stellen en reageren

Projectie, overdracht en tegenoverdracht

Verschillende gespreksvormen

Filosofische Praktijk Kom Denken
St Jacobsstraat 123
3511 11 BP Utrecht

KvK 71722718
BTW NL002010506B93
NL18 TRIO 0379 6216 30