Zomerpodcast 3: Murakami’s explosie van de geest
Deel 3, het laatste deel in de zomerserie over levenskunst. In deze aflevering spreekt redactielid Ernst Meijer met Ype de Boer over de levensfilosofie van Murakami. Over openheid, overgave en de idealisering van het alledaagse.
Ype de Boer schrijft over het samenspel van denken en leven, en verkent de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. Aan de VU promoveert hij op het werk van Giorgio Agamben, “de poëet onder de filosofen”. Daarnaast treedt hij op als spreker en vertaalde hij enkele filosofische werken. In 2017 debuteerde hij als schrijver met Murakami en het gespleten leven, gevolgd door Het erotisch experiment in 2019.
Waar kunnen we levenskunst in literatuur vinden? En hoe verschilt dit van wat moderne filosofen ons vertellen?
Luister de podcast via Itunes, Spotify, Stitcher of Soundcloud.
Zomerpodcast 2: De beste arts is ook filosoof
Dit is deel 2 van de driedelige serie over levenskunst. In deze aflevering spreekt redactielid Ernst Meijer met Teun Tieleman over het stoïcisme en Galenus van Pergamum over wie hij een groot een groot NWO onderzoeksproject leidt. Het onderzoek van Tieleman richt zich op de wisselwerking tussen filosofie en wetenschap, met name geneeskunde, in de klassieke Oudheid.
Hoe zag levenskunst er in de oudheid uit? En hoe verhoudt zij zich tot de moderne varianten?
Luister de podcast via Itunes, Spotify, Stitcher of Soundcloud.
Zomerpodcast 1: Voor coaching heb je Hegel nodig
Dit is deel 1 van de driedelige serie over levenskunst. In deze aflevering spreekt redactielid Ernst met Harm van der Gaag over Hegel. Harm van der Gaag studeerde filosofie in Utrecht. Omdat hij vindt dat filosofie ook nuttig kan zijn voor mensen zonder filosofische achtergrond opende hij een filosofische praktijk en schreef hij het boek Wie het niet weet, mag het zeggen. Ook geeft hij les over zijn methode op de Internationale School voor wijsbegeerte. Samen met zijn leerlingen heeft hij het Gilde van Filosofisch Practici opgericht. Momenteel werkt hij aan een proefschrift over zijn werkwijze.
Luister de podcast via Itunes, Spotify, Stitcher of Soundcloud.