Filosofische coaching voor een blijvend resultaat

Om verder te komen met levensvragen en hardnekkige kwesties. Een manier die vrij is van allerlei coachingstrucjes. Filosofie helpt je anders te leren kijken naar je manier van denken. Daarmee kom je verder. Het werkt verrijkend.

Loop je al een tijdje rond met een lastige kwestie of levensvraag? Over je werk, studie, relatie of vriendschap? Heb je bepaalde ideeën over jezelf die je in de weg zitten? Of een gevoel van onvrede of gemis waar je niet precies de vinger op kan leggen? Loop je misschien tegen een belangrijke beslissing aan te hikken?

Je wil nu eindelijk eens verder komen en stappen zetten. Een baan of studie vinden die bij je past, weten wie je bent of weten wat je zoekt in een relatie. Begrijpen waar dat gevoel vandaan komt. Jezelf beter kennen en weten wat je te doen staat. Tegelijkertijd zou je er minder mee bezig willen zijn, want je draait maar in cirkeltjes rond en misschien pieker je veel. Dat kan doodvermoeiend zijn en je soms zelfs een somber gevoel geven.

Als je hierin herkent, is filosofische coaching wellicht iets voor jou. Kom kennismaken. Dan kom je erachter of filosofische coaching inderdaad iets voor jou is. Of juist niet en heb je een beter idee wat dan wel. Je wordt er altijd wijzer van. Het kennismakingsgesprek is gratis en verplicht tot niets. Met onderstaande knop kan je een afspraak inplannen.

Filosofische coaching helpt je aan nieuwe inzichten waar je meer verder kan en leert je anders en constructiever denken in plaats van piekeren en vastzitten. Het knagende gevoel van niet verder komen maakt plaats voor een gevoel van ruimte en vrijheid. Je ervaart dat denken plezier kan geven, zelfs als het over lastige kwesties gaat.

Wat filosofische coaching is

Bij filosofische coaching ga je zelf onderzoeken hoe je over je kwestie denkt. Dat doe je door met mij in gesprek te gaan. Ik stel prikkelende vragen om je aan het denken te zetten. De werkwijze is waardevrij, oordeelsvrij en vooral onderzoekend.

Het grote voordeel is dat je op een andere manier gaat kijken en denken. Waar je eerder piekerde of vastzat ga je nu vrijuit en speels denken. Er komt plezier in het denken.

Je leert met een afstandje naar je eigen manier van denken te kijken. Je gaat jezelf vragen stellen op een andere manier dan je gewend bent. Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid.

Kortom, je leert een filosofische houding aan te nemen: een manier van denken waarmee je uit de kaders breekt van je gebruikelijke manier van denken.

Wat filosofische coaching oplevert

  • De kwestie die je zo bezig hield, wordt verhelderd. Je doet nieuwe inzichten op en nieuwe perspectieven. Je kan er anders naar kijken. Je kan ermee verder.
  • Je komt achter je gebruikelijke manier van denken en waarom het eerder niet lukte om uit je kwestie te komen. Je doet dus zelfkennis op.
  • Er ontstaat meestal een gevoel van ruimte en vrijheid waar eerder het knagende gevoel van onrust en vastzitten was.
  • Je leert de filosofische denkhouding aan. Een verrijkende manier van denken die heel anders is dan onze oplossingsgerichte denkwijze die nog wel eens te kortschiet.
  • Toekomstige kwesties ga je ook filosofisch benaderen en dat voorkomt dat je weer vast komt te zitten of gaat piekeren. Dat is blijvende winst.

Wat filosofische coaching NIET is

De meeste vormen van coaching werken veel gerichter naar een oplossing toe. Dat werkt op de korte termijn misschien heel efficiënt. Met “trucjes” en vastomlijnde methoden weet de coach je richting een oplossing te brengen.

Het zal op korte termijn vast werken, maar veel mensen merken dat het niet beklijft. Dat je na een tijdje toch weer tegen diezelfde kwestie aanloopt, al dan niet in een net andere gedaante.

Wil je een duurzamere oplossing, dan helpt filosofisch denken voor een dieper begrip. Zonder trucjes.

Hoe filosofische coaching in zijn werk gaat

Je hebt een bepaalde kwestie waar je mee verder wilt komen. Daar ga je over in gesprek met mij. Mijn naam is Ernst Meijer. Ik ben filosoof en zeer ervaren filosofisch practicus, opgeleid om jou door het stellen van vragen anders te laten kijken en denken over je kwestie.

Je wordt door die vragen flink aan het denken gezet op een manier die je niet gewend bent. Zo kom je nieuwe denkrichtingen, perspectieven en inzichten op het spoor. Je ervaart een andere manier van denken over jezelf en de kwesties die je bezighouden.

Tijdens een gesprek ontstaat er een nieuw inzicht of stuit je juist op een vraag die nog verder onderzocht moet worden. Op basis daarvan geef ik je aan het eind een filosofische vraag mee om zelf mee aan de slag te gaan ter overbrugging naar het volgende gesprek. Filosofische coaching vraagt altijd meerdere gesprekken. In de meeste gevallen volstaan 5 gesprekken voor een goed resultaat.

We starten altijd met een kennismakingsgesprek. In een kennismakingsgesprek gaan we dieper op mijn werkwijze in en bespreken de kwestie die je bezighoudt om te kunnen bepalen of filosofische coaching bij je past.

Wat bezoekers zeggen

Filosofische praktijk Kom Denken

De gesprekken vinden plaats in de filosofische praktijk op de Lange Nieuwstraat 70 in Utrecht, een sfeervolle locatie in hartje centrum. Op verzoek kunnen gesprekken ook elders plaatsvinden of online.

Filosofische praktijk Kom Denken bestaat sinds 2018. Naast individuele filosofische coaching verzorgt Filosofische praktijk Kom Denken workshops, cursussen, socratische groepsgesprekken en trainingen, zowel voor particulieren als organisaties. Aangesloten bij de beroepsverenigingen Gilde van Filosofisch Practici en de Vereniging voor Filosofische Praktijk.

Serie van 5 gesprekken

Standaard bied ik filosofische coaching aan als een serie van 5 gesprekken. Een gesprek duurt 50 minuten. Het is ook mogelijk individuele gesprekken te boeken.

Er zijn meestal meerdere gesprekken nodig. Vaak volstaan vijf gesprekken voor de eerste belangrijke inzichten. Door een serie te nemen committeer je jezelf aan het denkonderzoek over de kwestie die je zo bezighoudt.

Niet zelden willen mijn bezoekers nog verder om zich te bekwamen in deze manier van denken en dieper graven in de kwesties die hen bezig houden. Dan gaan we verder met individuele gesprekken volgens hetzelfde tarief van de serie.

Tarieven

De tarieven zijn naar draagkracht, gebaseerd op het bruto maandinkomen. Onderstaande tabel vermeldt de tarieven per gesprek voor de losse gesprekken en de serie. Ga hierbij uit van het gemiddelde bruto maandinkomen van je huishouden. De tarieven zijn inclusief 21% BTW.

Bruto maandinkomenLosSerie
Minder dan 20006659
2000 - 30008879
3000 - 400011099
4000 - 6000132119
6000 - 9000165149
meer dan 9000198178


Met zzp-ers en organisaties maak ik individuele afspraken.

Voordelen op een rijtje

Filosofische coaching heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen:

  • Blijvend resultaat: doordat je zelf de kwestie hebt onderzocht weet je wat je te doen staat, nu en later. Je kan bijsturen. Het leven is veranderlijk en ook jijzelf maakt een ontwikkeling door.
  • Filosofie is oordeelsvrij en waardevrij. Behandelplannen en vastomlijnde methodes zijn dat niet, omdat ze nu eenmaal vanuit een bepaald mensbeeld werken.
  • De werkwijze beklijft. Je zal merken dat je in het dagelijkse leven bewuster over kwesties gaat spreken en denken. Het verrijkt je leven.
  • Denkplezier. De filosofische manier van denken is er een van verwondering en nieuwsgierigheid. Dat geeft een prettiger gevoel dan wanneer je piekert en vastzit.

Ken uzelve! “Gnothi Seauton”

Levensvragen zijn filosofische vragen. Iedereen maakt wel eens mee dat je bij wezenlijke vragen of levensgebeurtenissen er niet meer goed uit komt. Je antwoorden blijven onbevredigend of je komt maar niet tot een besluit. Dat is niet zo gek, want voor dat soort vragen bestaan geen definitieve antwoorden maar is een beter begrip nodig van wie je bent, wat je voelt en hoe je denkt.

Onze gebruikelijke manier van denken bepaalt hoe we handelen. Als je ergens niet uitkomt is het nodig een nieuw perspectief te vinden. Filosofie biedt daarbij de helpende hand.

Het opschrift op het orakel van Delphi en de lijfspreuk van Socrates “Ken uzelve” is nog steeds even toepasselijk als 2500 jaar geleden.

Contact

Wil je nog iets meer weten voor je besluit? Bel me of stuur me een email en je krijgt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Telefoon: 06 22903393
Email: ernst@komdenken.nl

Filosofische praktijk Kom Denken

Ernst Meijer
Lange Nieuwstraat 70
3512 PL Utrecht

KvK 71722718
BTW NL002010506B93
NL25 ASNB 8821 1399 72