Filosofisch Practicus

Filosofische gesprekken voor een blijvend resultaat

Om verder te komen met levensvragen en hardnekkige kwesties. Door in gesprek te gaan met mij, een filosofisch practicus, ga je anders kijken naar je manier van denken. Daarmee kan je zelfstandig verder. Met je huidige en toekomstige vragen.

Loop je al geruime tijd rond met een lastige kwestie of levensvraag? Misschien gaat het over je werk, studie, relatie of vriendschap. Of misschien heb je bepaalde ideeën over jezelf die je in de weg zitten, of een gevoel van ontevredenheid of gemis waar je de vinger niet op kunt leggen. Het kan ook zijn dat je worstelt met een belangrijke beslissing.

Waarschijnlijk heb je wel door dat voor dergelijke vragen geen pasklare antwoorden bestaan en dat er geen recept voor geluk bestaat. Dat je meer baat zal hebben bij het ordenen van je gedachten om nieuwe perspectieven te vinden. Zodat je weet waar het je nu echt om draait en hoe je ook anders kan zien. Dan kan je van daaruit stappen zetten. Maar hoe doe je dat?

Als dit herkenbaar voor je is, dan zijn filosofische gesprekken iets voor jou. Door het voeren van filosofische gesprekken leer je hoe je je eigen gedachten onder de loep neemt, door ze vriendelijk doch kritisch te bevragen en zo op onverwachte nieuwe denksporen te komen. Dat geeft een bevrijdend gevoel, want dan kan je verder. Er bestaat niet zoiets als een garantie op geluk, maar jezelf filosofisch kunnen onderzoeken draagt er zeker aan bij aan de kans op geluk.

Het kennismakingsgesprek is gratis en verplicht tot niets. Dus als je interesse hebt, plan dan een afspraak in via onderstaande knop. Je wordt er altijd wijzer van!

Wat filosofische gesprekken zijn

Bij filosofische gesprekken ga je zelf onderzoeken hoe je over je kwestie denkt. In gesprek met mij, een filosofisch practicus word je door prikkelende vragen aan het denken gezet. De werkwijze is waardevrij, oordeelsvrij en vooral onderzoekend.

Het grote voordeel is dat je op een andere manier gaat kijken en denken. Door je eigen manier van denken te bevragen ga je nieuwe denkrichtingen vinden. Waar je eerder piekerde of vastzat ga je nu vrijuit en speels denken. Er komt plezier in het denken.

Je leert met een afstandje naar je eigen manier van denken te kijken. Je gaat jezelf vragen stellen op een andere manier dan je gewend bent. Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid.

Kortom, je leert een filosofische houding aan te nemen: een manier van denken waarmee je uit de kaders breekt van je gebruikelijke manier van denken.

Wat filosofische gesprekken opleveren

  • De kwestie die je zo bezig hield, wordt verhelderd. Je doet nieuwe inzichten op en nieuwe perspectieven. Je kan er anders naar kijken. Je kan ermee verder.
  • Je komt achter je gebruikelijke manier van denken en waarom het eerder niet lukte om uit je kwestie te komen. Je doet dus zelfkennis op.
  • Er ontstaat meestal een gevoel van ruimte en vrijheid waar eerder het knagende gevoel van onrust en vastzitten was.
  • Je leert de filosofische denkhouding aan. Een verrijkende manier van denken die heel anders is dan onze oplossingsgerichte denkwijze die nog wel eens te kortschiet.
  • Toekomstige kwesties ga je ook filosofisch benaderen en dat voorkomt dat je weer vast komt te zitten of gaat piekeren. Dat is blijvende winst.

Wat filosofische gesprekken NIET zijn

De meeste vormen van coaching werken veel gerichter naar een oplossing toe. Dat werkt op de korte termijn misschien heel efficiënt. Met “trucjes” en vastomlijnde methoden weet de coach je richting een oplossing te brengen.

Het zal op korte termijn vast werken, maar veel mensen merken dat het niet beklijft. Dat je na een tijdje toch weer tegen diezelfde kwestie aanloopt, al dan niet in een net andere gedaante.

Wil je een duurzamere oplossing, dan helpt filosofisch denken voor een dieper begrip.

Wat een filosofisch practicus doet

Je hebt een bepaalde kwestie waar je mee verder wilt komen. Daar ga je over in gesprek met mij. Mijn naam is Ernst Meijer. Ik ben filosoof en zeer ervaren filosofisch practicus, opgeleid om jou door in het heel precies luisteren om vervolgens prikkelende vragen te stellen waardoor je je eigen manier van denken gaat onderzoeken. Wat ik niet doe, is oplossingen aandragen of advies geven. Wat ik wel doe, is ervoor zorgen dat jezelf in staat gaat zijn om nieuwe denkrichtingen te vinden en zo verder te komen met je kwestie.

Tijdens een gesprek ontstaat er een nieuw inzicht of stuit je juist op een vraag die nog verder onderzocht moet worden. Op basis daarvan geef ik je aan het eind een filosofische vraag mee om zelf mee aan de slag te gaan ter overbrugging naar het volgende gesprek. Deze werkwijze vergt altijd meerdere gesprekken. In de meeste gevallen volstaan vijf gesprekken voor een eerste goed resultaat. Tegelijk willen de meesten dieper graven en gaan zij daarna nog door om de methode zich beter eigen te maken.

We starten altijd met een kennismakingsgesprek. In een kennismakingsgesprek gaan we dieper op mijn werkwijze in en bespreken de kwestie die je bezighoudt om te kunnen bepalen of filosofische gesprekken bij je passen.

Wat bezoekers zeggen

Filosofische praktijk Kom Denken

De gesprekken vinden plaats in de filosofische praktijk op de Lange Nieuwstraat 70 in Utrecht, een sfeervolle locatie in hartje centrum. Op verzoek kunnen gesprekken ook elders plaatsvinden of online.

Filosofische praktijk Kom Denken bestaat sinds 2018. Naast individuele filosofische coaching verzorgt Filosofische praktijk Kom Denken workshops, cursussen, socratische groepsgesprekken en trainingen, zowel voor particulieren als organisaties. Aangesloten bij de beroepsverenigingen Gilde van Filosofisch Practici en de Vereniging voor Filosofische Praktijk.

Serie van 5 gesprekken

Standaard bied ik een serie van 5 filosofische gesprekken aan. Een gesprek duurt 50 minuten. Het is ook mogelijk individuele gesprekken los te boeken.

Er zijn meestal meerdere gesprekken nodig. Vaak volstaan vijf gesprekken voor de eerste belangrijke inzichten. Door een serie te nemen committeer je jezelf aan het denkonderzoek over de kwestie die je zo bezighoudt.

Niet zelden willen mijn bezoekers nog verder om zich te bekwamen in deze manier van denken en dieper graven in de kwesties die hen bezig houden. Dan gaan we verder met individuele gesprekken volgens hetzelfde tarief van de serie.

Tarieven

De tarieven zijn naar draagkracht, gebaseerd op het bruto maandinkomen. Onderstaande tabel vermeldt de tarieven per gesprek voor de losse gesprekken en de serie. Ga hierbij uit van het gemiddelde bruto maandinkomen van je huishouden. De tarieven zijn inclusief 21% BTW.

Bruto maandinkomenLosSerie
Minder dan 20006659
2000 - 30008879
3000 - 400011099
4000 - 6000132119
6000 - 9000165149
meer dan 9000198178


Met zzp-ers en organisaties maak ik individuele afspraken.

Voordelen op een rijtje

Filosofische gesprekken bieden veel voordelen ten opzichte van meer reguliere coaching:

  • Blijvend resultaat: doordat je zelf de kwestie hebt onderzocht weet je wat je te doen staat, nu en later. Je kan bijsturen. Het leven is veranderlijk en ook jijzelf maakt een ontwikkeling door.
  • Filosofie is oordeelsvrij en waardevrij. Behandelplannen en vastomlijnde methodes zijn dat niet, omdat ze nu eenmaal vanuit een bepaald mensbeeld werken.
  • De werkwijze beklijft. Je zal merken dat je in het dagelijkse leven bewuster over kwesties gaat spreken en denken. Het verrijkt je leven.
  • Denkplezier. De filosofische manier van denken is er een van verwondering en nieuwsgierigheid. Dat geeft een prettiger gevoel dan wanneer je piekert en vastzit.

Ken uzelve! “Gnothi Seauton”

Levensvragen zijn filosofische vragen. Iedereen maakt wel eens mee dat je bij wezenlijke vragen of levensgebeurtenissen er niet meer goed uit komt. Je antwoorden blijven onbevredigend of je komt maar niet tot een besluit. Dat is niet zo gek, want voor dat soort vragen bestaan geen definitieve antwoorden maar is een beter begrip nodig van wie je bent, wat je voelt en hoe je denkt.

Onze gebruikelijke manier van denken bepaalt hoe we handelen. Als je ergens niet uitkomt is het nodig een nieuw perspectief te vinden. Filosofie biedt daarbij de helpende hand.

Het opschrift op het orakel van Delphi en de lijfspreuk van Socrates “Ken uzelve” is nog steeds even toepasselijk als 2500 jaar geleden.

Contact

Wil je nog iets meer weten voor je besluit? Bel me of stuur me een email en je krijgt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Telefoon: 06 22903393
Email: ernst@komdenken.nl

Filosofische praktijk Kom Denken

Ernst Meijer
Lange Nieuwstraat 70
3512 PL Utrecht

KvK 71722718
BTW NL002010506B93
NL25 ASNB 8821 1399 72