Schoon luisteren bij de kerstdis

De feestdagen zijn een mooie tijd om samen door te brengen met geliefden en familie. Tegelijk kan het soms ook een opgaaf zijn doordat de gesprekken van de hak op de tak gaan, door elkaar lopen en aan de oppervlakte blijven. Verzucht je na afloop soms wel eens met wie je nu echt hebt gesproken? Mocht je daar iets van herkennen, probeer dan eens schoon te luisteren. Dat is de manier om anders met elkaar te gaan spreken.

Schoon luisteren is het verstaan van de letterlijke tekst van de ander zonder daar gelijk iets mee te doen. We doen dat meestal namelijk wel. Voor we het weten hebben we de tekst al geïnterpreteerd, hebben we ons ingeleefd en er een eigen draai aan gegeven. Of we krijgen door wat de ander zegt een ingeving of wordt een herinnering opgeroepen. Vervolgens staan we te popelen om die te delen, waardoor we al niet meer luisteren. Dat is zonde.

Als je wel schoon luistert kan je nadat je de letterlijke tekst netjes verstaan hebt, reageren met een vraag waarin je diezelfde bewoordingen gebruikt. De ander zal daardoor ervaren dat je volledig de aandacht hebt voor zijn of haar verhaal. Er is gelijk meer verbinding.

Wat voor soort vragen kan je zoal stellen? Dat is helemaal aan jou, want als je schoon geluisterd hebt kan je bewust kiezen voor het vervolg in plaats van op de automatische piloot te reageren.

  • Wil je meer diepgang? Vraag dan door in de bewoordingen van de ander: “je zei net X, wat versta je daar eigenlijk onder?”.
  • Je leeft mee met het verhaal of je vindt het interessant? Vraag naar meer details daarover: “Wat boeiend wat je over X vertelt. Hoe ging dat dan? Hoe was het om X te doen?”
  • Is er inderdaad een associatie die je graag wil delen? Maak dat eerst expliciet. “O, wat je over X zei, deed me aan iets denken.”. Je kan zelfs vragen of het goed is dat je je ingeving deelt: “Zal ik daar wat over zeggen?”. Dat mag vervolgens natuurlijk, maar dan heb je het verhaal niet zomaar over genomen.

Bij schoon luisteren is het van belang dat je tijdens het luisteren alleen met luisteren bezig bent en met niets anders, zoals al bezig zijn met je reactie of nadenken over wat de ander zou kunnen bedoelen. En, dat je na je vraag vervolgens weer schoon luistert. Probeer het eens. Schoon luisteren vraagt veel aandacht en is niet gemakkelijk, maar levert meteen mooiere gesprekken. En mooie gesprekken leveren juist veel energie, zijn verrijkend en werken verbindend.

Heb een heel mooie kerst!